Kva skjer?Høstprogram 2018

11.8 Det var en gang en tresko- Gravfunnet på Bjærum

kl 15.00 inviterer vi til presentasjon av utstillingen som viser til fortellingene rundt Rishaugen på Bjærum. Fra funnet har vi historier som er fortalt av mange, men på utstillingen hører vi Thyra Bjærum fortelle sin fortelling- Nemlig hvordan bestefar brukte jernskrammel fra graven til nagler på treskoa. Fortellingene gir oss viktig kunnskap på jakten etter informasjon om kulturminnene, med det danner de kanskje den viktigste kulturarven vi har, fortellingene.

4.10 Familieaktiviteter

Barnevennlige leker og håndverk. Verkstedet holder åpent 12-15. Du kan lage deg Eiken-koppen av leire etter modell fra Eikenfunnet datert til 300-tallet. I tillegg har vi stein og tre som kan bli til andre ting brukt i jernalder. Deltakeravgift 50kr. Bli med!

7.10 Pannekaker på båltakke

Vi steker pannekaker og koker kaffi på bålet ved gapahuket. Bli med på hyggelig samvær ute. Takka er stekeklar kl 13-15.

8.11 Kulturminner i Hægebostad v/ Frans-Arne Hedland Stylegar

Frans- Arne Hedlund Stylegar er arkeolog og tidligere fylkeskonservator. Gjennom dette har han god kjennskap til Hægebostad og fornminnene i området. Denne kvelden får vi spesielt høre om graven på Bjærum, som vi nå også har laget utstilling om. Etter foredraget vil det være mulig å gi innspill til kulturminneplanen i kommunen. Hedlund Stylegar er engasjert som konsulent via Multiconsult og skal utarbeide planforslaget.
Til kulturminneplanen ønskes innspill av innbyggerne – hvilke kulturminner, store som små, minner som er viktige for Hægebostads identitet? Hva mener du bør være med på denne listen?
Kl 18.30-20.30


25.11 Pepperkakebaking og Nissebesøk

Med pepperkaker baker vi jula inn. Vi legger ut grøt til Nissen og lurer om han er gretten eller på godt humør denne gangen? Vi baker fra kl 12, kjenner vi Nissen riktig så vil han bli fristet av duftene og stikke innom når vi baker. Deltakeravgift 50 kr ink. pepperkakedeig, du får med deg det du baker.

6.12 Hvetebakst med Katja

Lyst til å bake, men sliter med å få bollene luftige? Bli med, se om du får noen lure triks med deg. Påmelding innen 25.november til k.regevik@vestagdermuseet.no eller sms mob. 97790403. Deltakeravgift 100kr ink. bolledeig. Du får med deg det du baker.

24.12 Alternativ jul
Ønsker du feire jul sammen med andre? Dørene er åpne for julefeiring uavhengig av livsyn. Bli med å løfte frem høytiden sammen med andre, her vil du treffe både kjente og ukjente. Arrangert sammen med frivillige, Frivillighets sentralen, Røde kors og Hægebosad kommune. Arrangemanget er gratis, inkludert julemiddag.

27.12 Familieaktiviteter

Barnevennlige leker og håndverk. Verkstedet holder åpent 12-15. Du kan lage deg Eiken-koppen av leire etter modell fra Eikenfunnet datert til 300-tallet. I tillegg har vi stein og tre som kan bli til andre ting som ble brukt i jernalder. Deltakeravgift 50 kr. Bli med!
Sommerprogram

I tillegg til utstilinger og andre faste ting du kan se når du besøker Tingvatn fornminnepark kan du også delta på andre aktiviteter i løpet av sommeren:

30.juni kl 12-15 Spikking av treskje eller nålebindingsnål med Alexander På tider med en ny skje eller kanskje en nålebindingsnål? Det er kjekt å spikke minkepinner, men det kan være kjekt med en resultat som kommer til bruk. Ta med kniv om du har. Vi har materiale. Lån av verktøy kr. 50.


7.juli Nålebinding- foredrag og visning med mulighet for å prøve selv Denne dagen bruker vi til å bli kjent med historien til nålebinding, vi forklarer hva dette egenlig går utpå. Der etter får du mulighet å prøve selv. Det vil si dette er beregnet for nybegynnere som vet ikke noe særlig om teknikken, men ønsker en enkel innføring. Gratis arrangemang.


16.juli kl 18-20 Det jevne Folkestyret, som De i Aanden saa - Samuel Høiland
Samuel Høiland viser i sin foredrag til 1905 og republikanene i Vest-Agder. Hva var den politiske situasjon og hva slags kjennetegn kan vi finne i området særlig rundt Hægebostad, Lyngdal og kommunene rundt? Åpen kafe med rykende ferske kanellboller. 

22.juli kl 13-16 Glassperlemaking på jernaldervis.
Jan Søren Øydna vise hvordan en glassperle lages i en vulkanovn. Ved ledig kapasitet vil det være mulig for publikum å prøve selv, vi har flere perleovner i gang. Gratis arrangemang. Ved prøving belastes kr. 50 for råmateliarer. foto; Boleslaw Ginter
 

4-5.august Perlekurs med Thomas Risom, perlemester fra Danmark
Kurs i perlemaking på jernadervis. Denne helgen fordyper deltagere seg i perlemaking og lærer det du trenger for å lage enkle perler- alt fra hvordan bygge opp vulkanovn til enkle dekorasjonsteknikker. Forhåndsreservering av plass, max 12 kursdeltagere. Informasjon: k.regevik@vestagdermuseet.no

4-5.august  POPUP-VIKINGER
En helg hvor de frivillige samles for hyggelig samvær. Der vil pågå dugnad for å rydde rundt fornminnefeltet og annet forfallende arbeid, men noen vil også sette seg ned for å drive med håndverk og noen deltar på perlekurs. Dette er en helg vi ikke vet hva som oppstår- men mye moro og latter blir det nok- og mye utveksling av kunnskap. Har du lyst å være med er det bare å komme. For besøkende som stikker innom holder vi åpent 12-17. Har du spørsmål? Ring 97790403/KatjaÅpent møte i Tingparken- Sogelaget inviterer

med forfatter av. bl. a «På Gjensyn» og «Operasjon Charhampton»
Magne Haugland
Foredrag: «I sporene til Natzweiler-fangen Ole Albert Lauen»
Haugland (t.v.) ved porten inn til Natzweiler-leiren sammen med barn og barnebarn til Natzweiler-fangen Notto Moseid, Sigmund og Anne Margrethe Moseid.
Musikk ved trekkspelklubben. Mat. Utlodning. Orientering om Tingparken.
Kl. 18.00 11. april. Tingparken.
Årsmøte i Hægebostad sogelag. Vanlege årsmøtesaker.
Arrangør: Hægebostad sogelag.
AKTIVITETSDAG 6.mai

Program:

Hægebostad Husflidslag og Vest-Agder-museet samarbeider:

SØNDAG 6. MAI 2018, FRA KL. 11.00 TIL 17.00

Det vil foregå en del aktiviteter bla. demo av lefsebaking, smedarbeid, spinning, vev, nålefilting m.m. Vi legger til rette for aktiviteter også barn kan delta. Husflidslaget holder selvfølgelig lotteri.
Du vil finne produkter til salgs, kanskje du vil ha en kaffi og kanelbolle?

Det meste vil foregå utendørs, men da under tak slik at vi får en hyggelig dag uansett vær.

Vi får glede av å høre flere spennende innlegg:

12.00 Likt og ulikt om Hægebostad Bygdemuseum, Torger Kvåle
12.30 Snartemo, om rekonstruksjon av sverd og kniver. Oddvar Hopland
Pause
13.15 Oldtidsauen i folketro og tekstilkunst. Annemor Sundbø

Bygdemuseet holder åpent


25-27.mai VIKINGTINGM A L E R I   O G   B R O D E R I

 23. september 2017  kl 14.00

 

De er to nye kunstnarar som stiller ut i kvar sin del av senteret.

Med utgangspunkt i portrett og i landskap skaper dei bilete med stor personleg uttrykkskraft.

 

Vibeke Andersen

bur og arbeidar i Stavanger. Med utgangspunkt i teikning og maleri overførar ho motiv til stoff og tek i bruk tråd til broderi. Ho lagar strek med tråd. Motivet er portrett der ho søker å vise eit indre, personleg ansikt. Det er ikkje ein ytre likskap. Ho søker ikkje å gjengi modellen så vakkert som mogeleg, men med klare personlige trekk. Portretta er karakterar meir enn gjenkjennelege fjes.

Dette er Vibeke Andersen si første store utstilling.

 

Trygve Lahn

bur og arbeidar i Lindesnes kommune. Han har vore med på Sørandsutstillinga fleire gonger med maleri. I denne utstillinga viser han koreis han arbeidar med landskap ofte samtidig med skikkelsar. Maleria blir då som psykologiske landskap. Andre gonger er det maleri med motiv henta frå gjenkjennelege stadar. Fargene set han opp mot kvarandre så dei glitrar.

 

Begge utstillingane er salsutstillingar arrangert av Galleri Lista Fyr ved Alfred Vaagsvold som kurator i samarbeid med Tingvatn Fornminnepark og Besøkssenter ved leiar Katja Kålheim. (Utstilingstekst Alfred Vaagsvold).

HØSTFERIE- Familieaktivitet 4.oktober 12-15

Vi legger opp til barnevenlige, vikinginspirerte aktiviteter med lek og håndtverk. Bli med!

Grindebyggkurs i stegeverk 6-8.oktober og 13-15.oktober

Stavverk, (her under stegeverk) eldste byggeteknikk i tre, opprinnelig basert på bærende, jordgravde stolper eller staver, med mellomrommene utfylt av stående, lettere planker. Til bæring av taket var det også anbrakt frittstående staver inne i rommet. I forbindelse med stavkirkene ble teknikken utviklet til å omfatte avstivninger, slik at nedgraving av stavene og derav følgende råte ble unngått. For vanlig husbygging ble stavverk forlatt i vikingtiden, til fordel for det mer solide og lunere laftverk. Konstruksjoner av stavverkkarakter ble beholdt i grindbygg og i forbindelse med den sval som gjerne ble lagt utenpå stuehus og loft.

Det er en veldig godt innarbeidet rekkefølge og merk...e-/måleprosess i tradisjonen for hvordan grindbyggene bygges. Det er i hovedsak dette vi skal gå inn i på kurset. Nøkkelen ligger i å forstå selve arbeidsprosessen. Vi skal også se nærere på ulike tradisjonelle håndverktøy og hvordan de brukes og slipes.
Ta gjerne med egne verktøy slik som håndsag, tappjern, øks, kniv, klubbe, snekkerbile, og måle/merkeutstyr. Vernesko og hjelm til reisingen av bygget.

Påmelding:https://www.eventbrite.com/e/grindbyggkurs-i-stavverk-tickets-37833871127?aff=es2

Kursavgift kr. 1500 inkluderer kaffi og mat


Skinnfelle - kurs i trykk og sying 6-8.oktober

Har du lyst til å lære sy og trykke din egen skinnfell, stolfell, sitteunderlag eller babypose? Da har du sjansen nå!
Det vil bli arrangert skinnfell kurs på Tingvatn fornminnepark første helga i oktober.

 Fredag 06 oktober kl. 17 – 20
 Lørdag 07 oktober kl. 9
 Søndag 08 oktober kl. 9

Sluttidspunktet vil variere etter arbeidets fremløp, for å sikre at alle blir ferdige med sine arbeider.
Kursholder  er behjelpelig med å skaffe skinn. Hun har noen lokale leverandører av flotte skinn. Skinnene koster mellom 1000-1800 kroner per stk. Gi beskjed ved påmelding.Du kan også ta med skinn du har fra førav.
Eks. skinnforbruk: Enkel skinnfell til seng 4-6 skinn. Babypose/stolfell 2 skinn

Kursavgiften er på 900,- kroner. I den inngår følgende materiell: nål, tråd, farge og utstyr til trykking og lån av trykkblokker. For spørsmål og påmelding ring 47883954 / Åse Musum

Denne helgen pågår det mye akiviteter på Tingvatn fornminnepark, vi bygger smiebygg på tadisjonelt stegeverk (se egen kurs) samt det blir tømmerkjøring med hest på lørdag. Her blir det med andre ord mye moro du kan se om du har tid å ta en pause fra skinnfellen din.LAG DINE EGNE VIKINGKLÆR- NYBEGYNNER 29.oktober kl 12-16

Er du nysgjerrig på vikingklær? Har du lyst å lage noen enkle tøy for barna? Lyst å lære noe av vikingtidens snitt? Denne dagen lager vi tøy med enkle begrep og snakker om vikingtidens bekledning. Du får hjelp til å klippe stoffet du har med deg. Husk å vaske og tørke stoffet ferdig. Har du med nål eller symaskin, kommer du i gang med sying også.

Stoffanbefaling: Naturfarget lin eller hemp. lin kan du lett kjøpe på Stoff og stil eller IKEA. Plantefiber var noe de rike brukte i vikingtid. Ull kan du velge mange farger på - dette diskuterer vi mer denne dagen. Eksempel av ullkede finner du her: http://www.tekstil.no/Shop/List/22-Shetland-lett/174/1
Har du flere spørsmål om stoffvalget, mengden osv. ring Katja på 9779 04 03

Deltageravgift: 100 kr. Det er mulig å kjøpe med seg mønsterhefter

Reformasjon- En historisk helaften 31.oktober PROGRAMENDRING

Konsert med Liv Stoveland flyttes til senere tidspunkt og vi arrangerer ren klaverkonsert med Prof.Dr. Joachim Dorfmüller (Tyskland) .

Isteden for 3-retters, vil vi ha enklere servering for konsertgjester. Med dette reduseres billetten til 100 kr.

Prof.Dr. Joachim Dorfmüller (Tyskland) og sanger Liv Stoveland (Lillesand, kjent også som Anno-Liv) medbringer historiske toner til denne helaften. Nærmere programomtale se facebook side for fornminneparken.
Vi hygger oss med 3-retters middag laget av Liv og Katja i ekte Anno-ånd. Vi reiser i tid og stemninger, koser oss med gode samtaler, spennende smaker og det kvelden skulle bringe med seg. Vi starter kl 19:00 Kuvertpris kr.350.

Plassreservasjon ved stedansvarlig

Katja Kålheim, mob. 9779 04 03 eller e-post k.kalheim@vestagdermuseet.no


PEPPERKAKEBAKING med Nissebesøk 19.november kl 12-15

Vi baker tradisjonele brune pepperkaker. Er vi heldige kommer Nissen innom. Vi legger ut grøt til ham og ser hva som skjer.

Inngang 50 kr per person ink. pepperkakedeig og lån av utstyr til baking. Du får med deg alle pepperkakene du baker.


HVETEBAKST MED KATJA 3.desember kl 12-15

Har du lyst å bake kanelboller ? Sliter du med å få de luftige? Katja deler sine triks og vi baker mengder med boller denne dagen. Duften av nystekte boller skal nå hele veien til Birkeland! Du får sevfølgelig med deg bollene du baker.

Påmelding ved k.kalheim@vestagdermuseet.no eller 9779 0403 innen 15.november.

Deltageravgift 100 kr ink. bolledeig og det annet som trengs. Du trenger å ta med deg kun masse godt humor.Vi feirer midsommer med en konsertopplevelse 23.juni kl 19 


Kristiane Valborgland leder. Kristiane studerer ved Universitetet i Agder. Hun fullfører sin mastergrad i utøvende fiolin i mai, og er fast medlem i både Agder Symfoniorkester og Ensemble Sonore. Ved siden av studiene vikarierer hun i flere kulturskoler rundt omkring på Sørlandet. Kristiane inviterer sammen med andre unge talenter til en opplevelse på fornrminnefeltet. Skjelvaspranget og de andre steinsetningene gir en unik miljø for en musikalsk opplevelse. Fjellene rundt tilbyr oss en magisk kulisse som bare naturen kan skape.

Med Kristiane møter vi flere flotte talenter og besetningen blir som følgende:

Fiolin: Kristiane Valborgland, Therese Winther Hagir
Bratsj: Morten Hagir
Sang: Christoffer Einan-Rønning
Dans: Nora Helena Dyrholm, Kaja Tellefsen Wivestad
Musikken arrangeres av Morten Hagir samt øvrige musikere

Samme kvelden vil vi åpne en ny kunstutstilling med Olaf  Karlsen. Alfred Vaagsvold sier følgende:

"Av uforutsette grunner må utstillingen med utdrag fra Galleri Lista Fyr sin kunstsamling som skulle vært vist i Tingvatn fornminnepark og besøkssenter, utsettes. Sommerutstilllingen i Tingvatn blir en stor utstilling av Olaf Karlsen kalt "Sakralt og profant". Den sakrale utstillingsdelen viser utstillingen fra Vestbygda kapell som Olaf Karlsen viste i vår. I tillegg kommer en del nye bilder fra samme tema. Den profane delen av utstillingen vises i besøkssenterets flygelrom. Temaet for utstillingen "Sakralt og profant" - hellig og verdslig - reiser bl.a. spørsmålet om det egentlig er et skille. Kanskje begge utstillingsdelene dekker begge begrepene. Se selv."

Tingvatn fornminnepark og besøkssenter ønsker Olaf Karlsen hjertelig velkommen.


Inngang kr. 100. Åpen kafe.

Værbehold - om det regner sidelengs holder vi oss inne.

 
Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter inviterer sammen med Hægebostad husflidslag til en aktivitetsmesse søndag
30.April kl. 11-17

I tillegg til ulike visninger i løpet av dagen har vi foredrag:

11:30 Kathrine Bringsdal – Fra Strå til tråd
13:00 Hægebostad Sogelag- Lokale skrøner og noe sant v/ Torgeir Kvåle
14:30 Agder Vikinglag- Vikingting, levende historie

Spinning på rokk v/Renate M.H. Stokkeland Hægebostad husflidslag
Karding, nålefilling m.m v/ Ung Hus...flid Hægebostad
Spinning av lin v/Kathrine Bringsdal
Spinning på håndtein v/Husflidkonsulent Kathrine Gregersen
Snekring av fuglekasse og spikking av nålebindingsnål v/gubbene
Plantefarging av ull v/Elisabeth Vetland
Slåing med nuppereller v/ Thyra Bjærum
Første hjelp v/Lygna Røde Kors
Nålebinding v/Katja Kålheim Vest-Agdermuseet
Vikingleker og skrøner v/Agder vikinglag
Presentasjon om turløyper i kommune
Hvordan være aktiv i nærmiljøet v/Hægebostad Frivillighetssentral
m.m

Bli med! Vi har overraskelser på lur. Husflid holder lotteri med mange fine gevinster. Gratis inngang. Åpen cafe. Velkommen!

23.april kl 14
Liv Krekke Kaada stiller ut maleri i Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter frå 23. april til 20 juni 2017.

Ho har valgt ordet samanveving som arbeidstittel.
Det viser til den tekstile tradisjonen, som ho er sterkt påvirka av, «vevd» saman med impulsar frå kunsthistoria og samtidskunsten. Ordet fortel og noko om hennar måte å arbeida på og om bruk av fargar. Ho «vev» saman fargar som kler kvarandre, og kontrastar, slik som varme og kalde.
Nye uttrykk blir til i collagane ved at ho flettar saman strimlar av oppkutta silketrykk. Dei vert i sin tur inspirasjonskjeldar til maleriar.
Andre bilete gir meir direkte assosiasjonar til vevnader, - med renning og innslag. Dei er prega av horisontale og vertikale linjer, rytme, mønster og sjølvsagt av fargane.
Liv Krekke Kaada sin kjennskap til tekstile tradisjoner, kunsthistorie og samtidskunst gir skaparprosessen retning og innhold. Skaparglede er drivkraften.


Utstillinga er salsutstilling arrangert for Tingvatn Fornminnepark av Galleri Lista Fyr ved
Alfred Vaagsvold

8.JANUAR

Barbro Raen Thomassen
NOT WANTED

Teikning på papir.

Minikonsert av Tore Thomassen,trubadur og visesanger

Utstillingsomtale av Galleri Lista fyr ved Alfred Vaagsvold:
Denne utstillinga har tema frå botanikken i Norge der ein del planter er svartelista som uønska. Det er sett av offentlege midlar til utrydding. Nokre av desse plantene finns i Barbro Raen Thomassen sin hage. Til dømes er den vakre og særs hardføre Rosa Rugosa på utryddingslista. Den som gir oss godlukt i hagen med remonterande roser. Borna legg rosene på glas og får luktevatn. Vaksne tørkar kronbladene og får te. Rosa Rugosa gir C-vitaminrike nyper og fuglar kjem i flokkar utover hausten og et av nypeb...
uskene. Denne planten er nokså ny i Noreg og spreier seg der den slepp til. Den er stempla NOT WANTED.
I Barbro Raen Thomassen si utstilling av plantemotiv, er det ei overføring til menneske.
Slik som mange planter har kome til Noreg innført i den seinare tid og nå vert stempla uønska, slik har mange innvandrarar kome til Noreg og følt seg stempla på same vis.

Deler av utstillinga har vore presentert som ein del av ei duo-utstilling i TCG Nordica i Kunming i Kina der Barbro Raen Thomassen saman med Marianne Rønnow frå Danmark stilte ut under tittelen FAN. Med det meines venn.

Mer om kunstneren: http://www.raenthomassen.no/
https://www.nrk.no/sorlandet/svartelistede-planter---en-historie-om-flyktninger-1.13155661

Vinterviking-seminar 25.-26.februar 2017

Seminaret har formål i å øke fokus på overlevelse under krevende vinterforhold som de reisende vikingene møtte. Seminaret henvender seg til deltagere over fag- og erfaringsgrenser og er åpen for alle interesserte.

Vi diskuterer og prøver, i lekent form, hvordan og hva som var viktig for å overleve om vinteren. Vi samles for god mat, debatter og forsøk hvor alle kan selv legge sine grenser. Noen vil sove i gapahuk med skinn noen vil sette opp telt og sovepose, noen vil sove i sovesal. Men moro skal vi få det alle sammen!

I tillegg det sosiale og aktivitetene som skal foregå ute (som bygge gapahuk, lage mat osv) vil vi få fine innlegg i museet:

13:00 Om oldtidens jaktredskaper- Per Christian Burhol, Arkeolog, Vest-Agder museet
13:45 Fangstgrop til minerydderens besvær - Ole Morten Meland- Historieinteressert minerydder
14:30 Mett av lav og mose?
15:15 Fantes vinter i vikingtid? – Og hva kan arkeologi si om dette. Martin Gollwitzer. Arkeolog, Fylkeskonservator i Vest-Agder

Foredragene vil være åpent også for øvrig publikum, men utenfor dette vil arrangementet være lukket.

Vi prøver oss frem og ser hva som blir resultat- med dette kan du selv være med å forme arrangementet mens den pågår. Har du noe å bidra med, vis det frem.

De som ønsker kan komme allerede fredag for å få med seg litt ekstra, hvordan bygge gapahuk, matforberedelser osv.

Tingvatn har lang tradisjon som møteplass. Vi opprettholder dette og skal ta godt vare av våre tilreisende gjester og sørger for at de ikke fortsetter reisen med tom mage. På grunn av matservering for de overnattende deltagere ber vi om påmelding innen 30.januar . Meld gjerne om du ønsker å bruke sovesal hvor vi har begrensning på antall. Påmelding sendes til k.kalheim@vestagdermuseet.no

Spørsmål og kommentarer kan rettes til Katja/ 9779 04 03 eller Ole Morten/ 916 85 537
Arrangementet har ikke påmeldingsavgift.

1.mars klo 18:00 Nålebindingskafe og bokpresentasjon

Vest-Agder-museet fremmer nålebinding ved å publisere en nybegynner bok om nålebinding. Bli med på en nålebindingskafe hvor Katja Kålheim fra Tingvatn fornminnepark forteller om nålebinding og boka. Katja er også aktuel på NRK programmet Anno.

Her vil bli mer kjent med teknikken samt prøve selv om du ønsker.Litt mer om boken «Med en nål. Bli kjent med nålebinding»:

Boken er oversatt fra finsk og tilrettelagt for norske lesere av Katja Kålheim. Hun er til daglig ansatt i Vest-Agder-muset og formidler ved Tingvatnet fornminnepark. Boken henvender seg særlig til deg som ikke kjenner til nålebinding fra før av og som har lyst til å lære denne gamle tekstilteknikken. Boken egner seg dermed særlig for nybegynnere..., men også du som har vært borte i nålebinding tidligere, vil kunne få inspirasjon og lære nyttige tips. Boken er rikt illustrert med bilder som viser framgangsmåter, i tillegg inneholder boken oppskrifter.

Det vil være muligheter for å kjøpe boken ftil en god pris: 249,- (ordinærpris 299,-), samt nål og garn om ønskelig i tillegg.
Inngangspris: Kr. 100,-. Inngangsprisen inkluderer gratis kaffe, frukt og noe enkelt å bite i.

For mer informasjon se Vest-Agder-museets hjemmesider:
http://www.vestagdermuseet.no/nalebindingskafe-og-bokpresentasjon-med-anno-katja/#more-14504

11.mars klo 13-17  Brikkevev for nybegynnere

Har du lurt på hvordan en brikkevev fungerer? Eller kanskje du har aldri hørt om brikkevev? Da er dette dagen for deg. Vi går gjennom det helt grunnleggende du trenger for å veve med brikker- en teknikk som vi kjenner langt tilbake i tiden. Den samme teknikken som ble brukt i det berømte Snartemo V-båndet fra folkevandringstiden.

Denne dagen tenker vi ikke likevel på det krevende Snartemo-båndet, men vi holder oss til feiling og prøving på nybegynnernivå

Inkluder i kurspakken er en ferdig oppsatt renning du får med deg hjem slik at du får øve videre. Det du trenger å ta med deg er godt humor. Vi har kaffi og kanelboller.

Pris 250 kr. Påmelding og spørsmål sendes til Katja på  k.kalheim@vestagdermuseet.no 

12.mars MIN FARS KRIG av GORM HELGE RUDSCHINAD GRØNLI

Vi inviterer på nytt til forfatterbesøk da forfatteren fikk et hasteoppdrag sist: Lillesand kommunes kulturpris for 2016 gikk til Bronseplassen ved Eli Solgaard og Gorm Helge Rudschinat Grønli, og med glede var vi villige til å finne ny dato. Gratulerer med pris. Nå skal vi få besøk.


Mellom 1939 og 1945 dro millioner av ungdom fra alle kontinenter for å delta i krig. Siegfried Rudschinad, alias "Napp", var en av dem. Bli med på denne historien, fortalt av hans sønn, Gorm Helge Grønli Rusdchinad. Når Gorm Helge forteller om sin far mangler det ikke fart og spenning, og vi kan forvente en hyggelig ettermiddag for book- og historie interesserte.

Gratis arrangement med åpen cafe. Velkommen!

Les mer om booken her: http://commentum.no/pressemelding-min-fars-krig/

Ønsker du lese om det tildelt premie: http://www.lp.no/kultur/kulturprisen-til-bronseplassen-1.1593066VIKINGTING 20.-21.mai

Vikingting arrangeres i år for 5. gang. Vi inviterer publikum til en tidsreise - bli kjent med ulike håndverk og annet spennende fra vikingtiden. Vikingting er åpent for publikum lørdag og søndag, men husk også foredragene som arrangeres fredagskveld: I år har vi særlig fokus på jern. Her vil du møte praktikkere og akademia i skjønn forening når vi deltar i en læringsreise. Her vil du bland andre høre Frans-Arne Stylegar fortelle om jernvinna i Agder. Bli med!


Vi kommer tilbake med en mer detaljert program senere.

Arrangeres i samarbeid med Agder Vikinglag og Fylkeskonservator i Vest-Agder.
Aktivitetar for høsten 2016:

Klikk her for informasjon om tidlegare arrange
ment og utstillingar

27.november Julekonsert med Jenny Chan


Vi fyller lokalene med de vakreste julesangene fremført av ung, talentfull pianist Jenny Chan. Jenny Chan har bred erfaring av musikk, både som solist, akkompagnatør og lærer. Hun har studert i New York hvor hun har master i pianofremføring og for tiden er hun tilknyttet Universitet i Agder hvor hun studerer sin andre mastergrad. Opprinnelig kommer Jenny fra Hong Kong. Vi har med dette gleden av å tilby en musikkopplevelse for alle besøkende.

Konsert vil finne sted klo. 13:00- 14:30

Gratis arrangement med åpen cafe.

20.November NISSEN KOMMER! Juleverksted med pepperkakebaking

Vi baker pepperkaker, spiser julegrøt med rugbrød og ripssaft. Velkommen store og små!

Når vi baker pepperkaker kan det være lurt å ta med egen kjevle og klær som tåler mel og kanskje litt deig. Vi har pepperkakeformer, deig og alt det annet som trenges.

Nissen hørte om at vi skal bake og ville derfor være med! Kanskje vi gir han litt grøt også?

Pris 70 kr per person, ink. pepperkakedeig og grøt med tilbehør.

Vi holder åpent fra 12.13. November kl 13.00 Min fars krig- Forfatterbesøk av Gorm Helge Grønli Rudschinad
ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST AV FORFATTEREN PÅ GRUNN AV UFORSETTE HENDELSER. VI BEKLAGER OG HÅPER Å HØRE HISTORIEN VED EN ANNEN ANLEDNING.

Mellom 1939 og 1945 dro millioner av ungdom fra alle kontinenter for å delta i krig. Siegfried Rudschinad, alias "Napp", var en av dem. Bli med på denne historien, fortalt av hans sønn, Gorm Helge Grønli Rusdchinad.

Når Gorm Helge forteller om sin far mangler det ikke fart og spenning, og vi kan forvente en hyggelig ettermiddag for book- og historie interesserte.

Les mer om booken her: http://commentum.no/pressemelding-min-fars-krig/

 Gratis arrangement med åpen cafe. Velkommen!


"Møter".BILLEDVEVUTSTILLING AV METTE LILLETVEDT t.o. 31.desember

Det er Mette Lilletvedt som står for denne separatutstillingen hvor hun viser frem et stort utvalg av teksstilkunsten sin. Hun er bosatt i Lindesnes kommune hvor hun arbeider med billedvev som er anerkjent i mange juryerte utstillinger. Hun er kjent for personlige motiv som hun skaper med stor formsikkerhet og klare fargevalg. Innramming av rekved er en del av bildet. Veden står i materialkonntrast for veven. Mette Lilletvedt ser livet som en serie av dagligdagse hendelser og lager bilder av det. "Jeg er opptatt av materialer,farger, former og strukturer i materialene. Motivene i møtene setter i gang billedprosessen hvor de fleste avbilder mennesker og dyr" sier Mette Lilletvedt om kunsten sin. Velkommen!6.November Julemarknad med Husflid

På jakt etter spennende julegaver? Eller har bare lyst å se hva slags håndverk er i vinden for tiden? Stikk innom med Husflidens julemarknad, kanskje du finner noe spennende?

5.oktober Publikumsåpen foredrag og debattkveld med Hagelag

Interessert i planter? Kom innom og snakk med andre som har samme interesse. Hagelag inviterer til en hyggelig kveld 5.oktober kl. 19-21. Program kommer senere.


20-21.august 2016 NM i historisk bue

Det er forventet c. 100 konkurrenter til årets NM i historisk bue. Vi er stolte verter til arrangementet og ønsker alle bueinteresserte velkommen. Lørdag 20.august er det presisjonskyting fra kl 11:00 utover dagen. Søndag vil lengdeskytingen foregå ved Hamran snekkerverksted. Se mer info under nyheter.

24.juli klo. 12:230-15:00 viser vi brikkeveving.

Sett deg ned og prøv med oss. Du trenger ingen forkunnskap, men kommer langt med tålmodighet og vilje. Viste du at indre Agder kan by på brikkeveving i verdensklasse? Både Snartemo båndet og båndet fra Øvre Berge (begge folkevandringstid) hevder seg i verdensklasse både i vevekvalitet og i mønster. Vi må derfor prøve oss frem, hvordan var det de klarte dette? Hva brukte de? Hvordan vet vi dette? 

Vi lager litt enklere bånd og dette kan alle fleste få til. Bli viking for en dag!
Gratis visning og veving. Åpen cafe.

Kunstutstilling av Nils Eger 4.juli- 3.september 2016Nils Eger har satt sammen en utstilling på Tingvatn som består av nye og til dels store malerier, og en del eldre ting som viser utviklingen opp gjennom årene. Dette blir sommerutstillingen i Tingvatn.

Velkommen til kunst, historie og natur! Gratis inngang.

Spørsmål om utstilt kunst kan rettes til Galleri Lista Fyr v/Alfred Vaagsvold
E-post: al.v@online.no
Tlf.: +47 951 83 518
Nålebindingsverksted 17.juli Kl.12.30-15.00

Viste du at vikingene kunne lage votter bare med tråd og en nål? Vi vil vise deg hvordan dette foregikk. Kanskje du har lyst å prøve? Gratis visning, nål kan kjøpes på stedet. Vi viser også hvordan du kan lage din egen nål. Åpen kafe.

  
    
 • Kunstutstilling 4.april- 3.juli "Fugl"

     Øivind Egeland, tegning og akvarell. Axel Thorenfeldt, akvarell.
  
 

 • Kl. 19.00 onsdag den 20. april
  Odd Jørgensen, bekransning av minnestein på Snartemo stasjon. Til minne om dei som omkom under arbeidet med Sørlandsbanen
 • Kåseri v/ Odd Jørgensen, som fortel om arbeidet som Stiftelsen arkivet gjer.
  Musikk v/ Trekkspelklubben.
  Arr. Hægebostad sogelag
  Fri entre. Kafeen er oppe som vanleg. Vel møtt!

 

 • Helga 21. - 22. mai er det Vikingting med  fagseminar og marked. Som tidligere vert det skuledag fredag den 20. mai.
 • OBS! helga 4. - 5. juni vert delar av kunstutstillinga i spisesalen utilgjengeleg for publikum i samband med eit lukka arrangement
 •  Kunstutstilling 3. juli – 2. oktober
  Sommerutstilling
 • Nils Eger. Maleri og grafikk.

 • Noregsmeisterskapen (NM) i historisk bogeskyting gjeng føre seg på Tingvatn fredag 19. til sundag 21. august. Klikk her for arrangementet på Facebook.
 • Kunstutstilling 2. oktober - 1. januar 2017

  Mette Lilletvedt, tekstil.


Vikingteltet
Utstillinga Vikingteltet viser ein liten leir frå vikingtid. Den tredje helga i mai blir det kvart år arrangert  vikingting på Tingvatn. Bilde av vikingteltetI Vikingteltet kan du sjå ein bit av vikingmarkedet heile året. I motsetnad til andre arkeologiske utstillinger, der det berre er lov å sjå, men ikkje røre, kan du her komme å sjå, ta og føle ein del av vikingtida. Utstillinga er bygd opp kring eit stort saksertelt. Du kan sjå kopiar av forskjellige redskaper, husgeråd, våpen, klede og smykke. Born kan prøve viking-klede, fekte med tresverd, -og herje som ein ekte viking! I butikken kan du kjøpe og ta med glassperler til din eigen smykkeverkstad i vikingteltet, eller lære deg runeskrift.
Ta bilete av deg sjølv som ekte viking!
Bilete av blinkI åpningstida kan du også låne pil og boge, kasteøks, spel og uteleiker gratis til bruk på eigehand.
*Utlån av pil og boge og kasteøks kun til legitimert person over 18 år. All leik og bruk av utstyr
skjer på eige ansvar.
 


FUGLSvarbak i svev over hav

Øivind Egeland.

Axel E. Thorenfeldt

Tegning og akvarell.

10. april til 26. juni

open alle sundagar kl 12-16

Frå 7. mai oppe laurdagar og sundagar.

 

 

- Det er vår. Fuglene kommer. Noen er dessverre i mindretall. Det gjelder spesielt vipene. Hva skjer i miljøet vårt? Vipene forsvinner.Fugl sittande på ei grein

Artsrikdommen i skaperverket står i fare. Utstillingen FUGL i Tingvatn Fornminnepark og besøkssenter tar opp dette spørsmålet. Ved å  vise bilder av fugler, reises spørsmålet om vår fauna. Bildene er akvareller som så nøyaktig som mulig viser fugler med alle detaljer. Bildene er egnet til å identifisere artene. Øivind Egeland viser kjente fuglearter. Han er med som illustratør i en ny oppslagsbok om fugler. Sammen med Egeland stiller Axel Emil Thorenfeldt ut bilder av fugler som han har spesialisert seg på. Han er yngst, enda ikke 20 år, men lagt merke til som en meget dyktig illustratør.

Galleri Lista Fyr v/Alfred Vaagsvold
E-post: al.v@online.no
Tlf.: +47 951 83 518


Om du er heldig kan du
framleis finne ein av myntane som kong Knut den store mista på Tingvatn då han erobra Noreg i år 1028!Illustrasjonsbilde av diplom, mynter og diverse til skallejakt for barn

Bilde av kong Knut sin mynt (penny)Kong Knut sitt siste ynskje var at ingen mynt som bar hans namn eller kongssegl skulle hamne i jorda. Historia seier at han mista 50 myntar (Cnut penny-ar) og nokre fine steinar på ferda si forbi Tingvatn. 
Den siste tida har kong Knut sine penny-ar på uforklarleg vis dukka opp i ein sandhaug utanfor museet. Me har bygd ei kasse kring denne haugen, og sjølv om arkeologane er sikre på at heile haugen er fri for myntar og smykkestein kvar måndag, kjem det jamt meldingar om nye funn kvar helg. Me vonar at om segna er sann, og alle dei 50 myntane vert funne, så vil Knut den store endeleg få sitt siste ynskje oppfylt og kvile i fred. 

Om du finn ein av myntane, kan du behalde mynten og sjå til at den er trygg for all framtid. Om du visar mynten til betjeninga kan du óg få eit diplom av museet som takk, og som ei påminning om oppgåva med å vakte mynten.Utstillinga "I skjold det skalv"
 visar gjenstander frå branngrava midt inni steinsettinga Skjelvarspranget, som læraren Peder Espeland og elevane hans grov ut i 1889.
Grava var ei våpengrav frå vikingtid, omtrent år 900. Ein kan sjå ei tydeleg grop frå utgravinga i steinsirkelen den dag i dag.

Utsnitt av utstillingsmonter 
Gjenstandene er lånt frå Kulturhistorisk
museum, Universitetet i Oslo. Utstillinga er utarbeidd og produsert av fylkeskonservatoren i Vest-Agder.Monter med kopi av Snartemosverdet

Nærbilde av sverdhjaltet
Praktsverdet frå Snartemo er det mest kjende funn frå den rike folkevandringstida på Agder. Snartemofunnet frå Hægebostad er berømd langt utover Noregs grenser, og reknast som eit av verdas vakreste funn frå folkevandringstida. Sverdet er truleg eit fornemt døme på  krigeraristokratiet omkring år 500.  

Snartemosverdet har vore eit praktvåpen med handtak av tre, dekka av gullblikk dekorert i germansk dyrestil. Sverdet er beslekta med kontinentale sverd frå same periode, men er jamvel så å seie eineståande. Våpenet var gamalt då det ble lagt i grava, og det er sett saman av fleire delar med ulik alder og opphav.

Sverdet er laga i Noreg, men det har ikkje berre heimlege, men også aust-skandinaviske og kontinentale, frankiske trekk. Dei forgylte pressblikka som dekkjer kavlen, minnar om prydblikk til svenske hjelmar. Motiva på pressblikka visar truleg mytologiske scener, gjerne knytt til folkevandringstida sin aristokratiske Odin-kult.

I butikken vår fins noko av den forsknings- og faglitteraturen som knyttar seg til sverdet.


"Treskjæringer laga av Gunnleik Tingvatn"

treskjeringer.jpgDette er er ei utstilling med nokre av dei treskjeringane som Gunnleik Tingvatn har laga. Dei tek  ofte føre seg  kvardagslege ting som bilete i ukeblad, aviser og liknande. Den unike samlinga med treskjeringer blei gjeve i gåve til Hægebostad kommune av kunstnaren.

Ragnvald Hommen (1922-2011)
Hommen_480503.jpg

Krigssegler med brennende engasjement for krigsseglersaka og sjøfolk.
"Krigsmoderen" heidrer kvinnene si innsats under 2. verdenskrig.

Utstillinga var ein del av Hægebostad kommune si markering av 200 årsjubileet for Grunnloven. Aasulv Bryggesaa frå Hægebostad (1856-1922)
I 2013 feira me 100 årsjubileet for stemmerett for kvinner i Noreg.
Bryggesaa var ein av arkitektane som fekk saka om stemmerett for kvinner vedteke i S tortinget.
I 2014 feira me at Grunnlova var 200 år. Stemmerett for kvinner medførde at Stortinget vedtok ei endring av Grunnlova si § 50. Paragrafen fikk nå følgande ordlyd: ”Stemmeberettigede ere de norske Borgere, Mænd og Kvinder, der have fyldt 25 Aar, og som have været bosatte i Landet i 5 Aar og opholde sig der.”
Aasulv_Bryggesaa.jpg
"Som politiker var Bryggesaa en ivrig
tilhenger av stemmerett for kvinner,
kirkereformer og demokratisering.
Han var imøtekommende overfor
avholdsfolkets krav og arbeidet
energisk for å fremje landsmålet."
(Wikipedia, 6:2013).